Sådan bruger du Fortidsmindeguiden

Poskær Stenhus på Mols i vinterdragt, 21. feb. 2002. Foto:K.Kristiansen


I fortidsmindeguiden er der lagt vægt på, at du ved hjælp af oversigtskortet under "Lokaliteter", let får adgang til at opsøge seværdige fortidsminder efter beliggenhed, type eller tidsperiode ud fra princippet: Her er jeg - Hvad er der i nærheden?

Find og søg fortidsminder med kortet på lokalitetssiden

Google Maps-kortet på lokalitetssiden er "hjertet" i fortidsmindeguiden.
Her er alle lokaliteter i guiden afsat og sorteret på fortidsmindetype og periode. Du kan selv vælge typer til og fra i typelisten til venstre for kortet. Bemærk at hvis du fravælger alle typer vil selve kortet stadig vise alle lokaliteter, men ved klik på en eller flere typer vises kun disse i kortet.
Du kan også vælge at se monumenter fra en bestemt periode ved at klikke på et afsnit af tidslinien under kortet. Bemærk, at når du vælger en tidsperiode afspejler de tilgængelige fortidsmindetyper sig direkte i typelisten. Her kan du så eventuelt vælge typer fra eller til.

Kortudsnittet ændres ved hjælp af + (zoom ind) og - (zoom ud) knapperne eller skydelinien, og du kan vilkårligt vælge, om du vil have kort, luftfoto eller begge dele som baggrund for fortidsminderne gennem valg i topmenuen i kortet.

Du kan flytte kortet ved tryk på pilene i øverste venstre hjørne af kortet, og et tryk på center-signaturen mellem pilene bringer dig hurtigt og let tilbage til åbningskortet med hele Danmark.

Lokalitetslisten til højre for kortet afspejler dine aktuelle valg i type og tids- menuen. Bemærk, at listen er bundet til det aktuelle kortudsnit, så den altid kun viser de lokaliteter, som findes i det kortudsnit, du har valgt.

Sådan åbnes en lokalitet

Du åbner en lokaliltet ved et klik på lokaliteten direkte i kortet. Herved åbnes en lille info-boks om fortidsmindet med et foto. Du kan forstørre fotografiet ved at klikke på det.
Et klik på navnet i boksen åbner selve lokaliteten. Hvis du klikker på et navn i lokalitetslisten til højre åbner du fortidsmindet direkte i et nyt vindue (sidstnævnte er under udarbejdelse)

Lokalitetssiden

Alle lokaliteter åbner i et nyt vindue med omtale og tilhørende illustrationer. Klik på "Tilbage"-pilen i din browser for at returnere til kortvinduet som du forlod det eller vælg Lokalitets-siden for et nyt valg.
I venstre spalte på lokalitetssiden er en oversigt over samtlige fortidsminder i guiden indenfor den tidsperiode som det valgte fortidsminde tilhører. Du kan gå direkte til disse lokaliteter ved at klikke på navnet i listen.
I lokalitetsteksten er der indsat billedreferencer (nummer) til illustrationerne til højre for teksten. Du kan få forstørret billederne i et nyt vindue med et enkelt klik på billedet.

Lokalitetssiden indeholder tre undersider: Adgang, Læs mere og Udskriv PDF.

"Adgangs"- siden fortæller i detaljer med tekst og kort, om hvordan du finder fortidsmindet. Bemærk at mange lokaliteter indeholder vigtige oplysninger om korrekt færdsel på stedet. Nederst på siden findes et interaktivt kort i stil med oversigtskortet på lokalitetssiden som du tilsvarende, frit kan navigere i. Bemærk at kun det aktuelle fortidsminde er afsat i kortet.

På "Læs mere"-siden findes litteraturhenvisninger og evt. links til lokaliteten. Her findes også direkte link til lokaliteten i den landsdækkende fortidsminde-database "DKC-Online".

Ved klik på "Udskriv PDF" kan du hente alle oplysninger om lokaliteten som en samlet udskriftvenlig PDF-fil klar til at tage med på tur. Teksten kræver at du har programmet "Adobe Reader" installeret på din maskine. Hvis du ikke har programmet, kan du gratis hente det HER.

GOD FORNØJELSE MED GUIDEN.

Til toppen